LightBlog

Thursday, 16 May 2013

Edisi Potpet: Bla bla bla dan bla..

Thursday, May 16, 2013 0
Edisi Potpet: Bla bla bla dan bla..
Assalamualaikum...

Hurm, dah setahun aku belajar kat johor
and now, final exam dah dekat
just another 2 weeks more
tapi banyak lagi benda yang still blom settle lagi
..addoi..

tadi aku ada test, subjek fluid mechanics
aku bajet dapat la jawab semua soalan, xnak tinggal kosong
betul or salah laen cita la
sebab sehari suntuk gak la aku study benda alah tuh
tapi....mak aii, susah kot..
so, banyak gak la aku tinggal kosong..huh..
nie aku baru cita fluid mechanics
blom lagi subjek analytical chemistry
dua kali ganda susah kot
banyak gila nak kena baca+hafal
kalo dulu organic chemistry bole tahan lagi
tapi bila masuk bab analisis nie memang down syndrom la aku

seingat aku la kan, first test aku bulan lepas,
aku hanya mampu jawab 10 peratus je dari banyak2 soalan uh
yang laen aku tunggal kosong
tu pun yang berjaya aku jawab, ntah betul ntah salah
and sampai sekarang aku tak dapat balik paper test uh
so, xtau la markah aku berapa
kawan yang laen pun sama gak
sob..sob..sob

aku agak mesti sebab dosa aku banyak gila
otak aku pun dah kena block. slow, lembab, loading, and sewaktu dengannya
memang susah la nak terima ilmu
aku masok kuliah pun tido je weyh
kalau x tido mesti aku termenung
terok betol la
and lagi satu aku nie last minute jugak orangnya
semua benda mesti nak delay gak
dah tu bila sampai due date baru la nak gelabah
stress, tension memang confirm la kan..

hurm, walaupun aku dah tau masalah utama aku nie,
tapi still xleh nak ubah la.. berat nanang guh
tuh baru ilmu dunia.. yang ilmu agama, ilmu akhirat lagi terok
padahal ilmu agama nie la yang lagi penting
wajib uh tuntut ilmu agama
masyaAllah

so, ape yang aku kena buat sekarang ialah muhasabah diri or motivasikan diri.. 
jadi bila kita muhasabah diri, kita akan menggunakan akal yang Allah kurniakan kat kita nie, 
mengajak berfikir tentang kebesaran Allah, berfikir tentang nikmat yang Allah bagi kat kita.. 
buat apa kita nak sombong ngan Allah kalau semua yang kita miliki nie adalah kepunyaan Allah.. 
Allah la tempat kita bergantung, Allah juga sebaik-baik peneman.. 
hasbunallah wa ne'mal wakeel.. 
semoga Allah bagi hidayah kepada kita semua 
untuk mengamalkan perintah dan suruhanNya sebaik mungkin.. 
berdoalah supaya amal ibadat kita diperbaiki dan diterima oleh Allah S.W.T.. 
ameen
*******************