BRADER OUHSEM INC. THIS PICTURE IS COPYRIGHT TO BRADER OUHSEM INC. WELCOME THIS PICTURE IS COPYRIGHT TO BRADER OUHSEM INC.

Monday, 29 April 2013

Program Sukarelawan UCTC

Assalamualaikum
and hye hye hye

semalam berlangsungnya satu program kolej
yang dinamakan Program Kesukarelawanan UCTC@68
bertempat di Gelang Patah
program nie under apa aku taktau la
aku join pun last minit ja
tu pun sebab dapat makan free
hihihi

but seriously program nie boring yang teramat sangat
perasmian dia tanam pokok
ada pertandingan mewarna bagi kanak2
pastu ada ucapan panjang lebar dari wakil rakyat Gelang Patah
sempena PRU yang bakal tiba
(jangan salah faham, aku tak campur urusan politik)
lastly karaoke oleh makcik2 yang dah lanjut usia
urghhh, nyesal datang

aku yang paling cumil..nampak tak..haha

aku tak tahu apa function aku kat situ
aku balik dengan 1001 soalan
lol sangat

the end

*********************

Thursday, 25 April 2013

Hiking Gunung Belumut di Kluang, Johor

Assalamualaikum
and hye hye hye

dua hari lepas iaitu pada 23hb April, aku pegi hiking Gunung Belumut
Gunung ni berlokasi di Kluang, Johor
aktiviti 2 hari 1 malam nie adalah under kelab ko-Q aku
iaitu kelab........

FITNESS!!
ahahaha
fit la sangat
workout pun malas

total yang pergi seramai 24 orang termasuk lecturer sorang, Mr Black
semua lelaki, no women
perempuan takyah nak fit sangat la kan
ahahaha

sedikit info:
Gunung Belumut adalah gunung kedua tertinggi kat Johor selepas Gunung Ledang
ketinggiannya mencecah hampir 1,010 meter dari aras laut
oh yeahh~




seriusnya abg nie pasang khemah..hew2~



start mendaki dah
nie hari kedua
=)







aku suka pic nie..awesome~


ekceli kan, aku kena belajar cara senyum yang ikhlas



nie la hero2 ekspedisi belumut


expedisi gunung belumut menjadi kenangan manis buat aku
walaupun letih gila nak mampos
tapi puas hati sangat2
next time tawan gunung laen plak
Gunung Ledang maybe
insyaAllah
sekian

*************************

Friday, 5 April 2013

Keutamaan meringankan beban seorang muslim

بسم الله الرحمن الرحيم

  عَنْ أَبِى هُرَيْرَةَ  قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ  : « مَنْ نَفَّسَ عَنْ مُؤْمِنٍ كُرْبَةً مِنْ كُرَبِ الدُّنْيَا نَفَّسَ اللَّهُ عَنْهُ كُرْبَةً مِنْ كُرَبِ يَوْمِ الْقِيَامَةِ،       وَمَنْ يَسَّرَ عَلَى مُعْسِرٍ يَسَّرَ اللَّهُ عَلَيْهِ فِى الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ » رواه مسلم

Dari Abu Hurairah  dia berkata: Rasulullah  bersabda: “Barangsiapa yang membantu seorang muslim (dalam) suatu kesusahan di dunia maka Allah akan menolongnya dalam kesusahan pada hari kiamat, dan barangsiapa yang meringankan (beban) seorang muslim yang sedang kesulitan maka Allah akan meringankan (bebannya) di dunia dan akhirat”[1].
     Hadits yang agung menunjukkan besarnya keutamaan seorang yang membantu meringankan beban saudaranya sesama muslim, baik dengan bantuan harta, tenaga maupun pikiran atau nasehat untuk kebaikan.
     Imam an-Nawawi berkata: “Dalam hadits ini terdapat keutamaan menunaikan/membantu kebutuhan dan memberi manfaat  kepada sesama muslim sesuai kemampuan, (baik itu) dengan ilmu, harta, pertolongan, pertimbangan tentang suatu kebaikan, nasehat dan lain-lain”[2].
     Beberapa faidah penting yang dapat kita petik dari hadits ini:
- Hadits ini menunjukkan makna sebuah kaidah besar dalam Islam, yaitu ‘al-jaza-u min jinsil ‘amal (balasan yang didapat seorang hamba adalah sesuai dengan jenis perbuatannya)[3], karena meringankan beban seorang muslim berarti berbuat kebaikan kepadanya, dan balasan kebaikan adalah kebaikan yang semisalnya. Allah  berfirman:
{هَلْ جَزَاءُ الإحْسَانِ إِلا الإحْسَانُ}
“Tidak ada balasan kebaikan kecuali kebaikan (pula)” (QS ar-Rahmaan: 60)[4].
- Melakukan perbuatan yang menyebabkan bahagianya hati seorang muslim adalah suatu kebaikan dan bernilai pahala[5], meskipun perbuatan tersebut dianggap sepele, Rasulullah  bersabda: “Janganlah sekali-kali engkau menganggap remeh suatu perbuatan baik, meskipun (perbuatan baik itu) dengan engkau menjumpai saudaramu (sesama muslim) dengan wajah yang ceria”[6].
Dalam hadits lain, Rasulullah  bersabda: “Senyummu di hadapan saudaramu (sesama muslim) adalah (bernilai) sedekah bagimu”[7].
- Kesusahan dan penderitaan yang dialami manusia dalam kehidupan dunia sangat kecil, bahkan tidak ada artinya, jika dibandingkan dengan dasyatnya kesusahan pada hari kiamat, sebagaimana yang disebutkan dalam al-Qur’an dan hadits-hadits yang shahih, oleh karena itu, barangsiapa yang diringankan baginya kesulitan di hari kiamat maka sungguh dia telah mendapatkan keberuntungan yang besar[8].
Wallaua'lam
*****************************
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...