Sunday, 20 December 2015

Tutorial Photoshop: Bokeh Effect For Beginner

Sunday, December 20, 2015 2

Harini aku nak ajar korang semua the simplest way to do a bokeh filter. Tahu tak bokeh tu ape? Haaa, macam dalam gambar kat atas ni lah. Not simplest la, but manually. Sebab, sakarang ni banyak je applikasi phone yang korang boleh pakai untuk edit gambar. Tapi kalau nak buat manually, korang boleh pakai Photoshop.

Sebabnye, pada pendapat aku la kan, kalau edit menggunakan applikasi android berkemungkinan kualiti gambar korang dah tak sama dengan yang asal. Ataupun dari segi resolution maybe dah alter atau dikurangkan. So, kalau edit pakai Photoshop, resolution gambar korang takkan berubah. It will remain the same.

Okaylah, tanpa membuang banyak masa, jom terjahh!!

Saturday, 19 December 2015

10 Soalan by Blogger Anis

Saturday, December 19, 2015 5
 

10 Soalan by Blogger Anis

First time aku kena tag untuk segmen jawab soalan ni. Ekcelly tak pernah tahu pun wujudnya game yang kreatif ni. Maklumlah, jarang berblogging. And jarang blogwalking. Tak kenal sangat pun blogger2 lain. Semalam kena tag ngan Blogger Anis. Terima kasih diucapkan. Terharu beb. Dah la aku ni blogger lelaki, awkward jugak sebenarnya. Heheh.

Tanpa membuang masa mari kita study rules and regulation game ni. Haa, aku pun tak tahu sangat rules yang sebetulnye macam mana. Aku just refer blog Anis dan blog Opi. Peraturannya ialah blogger yang ditag untuk menjawab soalan blogger berkenaan mestilah menjawab keseluruhan soalan yang dia dapat dan kemudian mencipta soalan baru dan ditag kepada SEPULUH blogger yang lain pula. Faham kan? Good

Tuesday, 8 December 2015

18 Sebab Jin Merasuk Manusia

Tuesday, December 08, 2015 0

18 Sebab Jin Merasuk Manusia

WANITA suka bersolek dan gemar berpakaian mendedahkan aurat sasaran utama golongan jin untuk dipikat.

Salah seorang imam Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam, Selangor, Ustaz Ahmad Dasuki Abd Rani berkata, dalam setiap tubuh manusia ada jin dan makhluk halus itu sentiasa berusaha mempengaruhi kita mengikut telunjuk mereka.

Pendakwah bebas lulusan Universiti Al-Azhar itu berkata, ramai manusia tidak menyedari tindak-tanduk mereka sentiasa menjadi perhatian jin.

Monday, 7 December 2015

Selagi Mana Ia Urusan Dunia, Bukanlah Masalah Besar

Monday, December 07, 2015 0

SELAGI MANA URUSAN DUNIA... IANYA BUKAN MASALAH BESAR

Jgn bersedih dgn urusan dunia.

Seorang lelaki yg sedang dirundung kesedihan datang menemui Sayidina Ali bin Abi Tholib, ia pun berkata,

“Wahai Amirul Mukminin, aku datang kepadamu karena aku sudah tidak mampu lagi menahan beban kesedihanku.”

Friday, 4 December 2015

Info: Darah Yang Ajaib

Friday, December 04, 2015 0

DARAH YANG AJAIB

Berikut fakta mengagumkan dari darah kita....

1) Apabila Gelas diisi air putih, dititiskan darah segar (manusia), maka air berubah menjadi merah karena darah tercampur rata tanpa diaduk.

● Kesimpulan:
Air putih itu sangat baik untuk tubuh/darah kita.