LightBlog

Wednesday, 23 December 2015

Harga Minyak Dunia Jatuh Lagi

Wednesday, December 23, 2015 2

Ringkasan Senario Semasa Via Fb Dr. Zaharuddin

Harga minyak dunia jatuh lagi selepas meeting OPEC yang gagal mencadangkan solusi memotong keluaran minyaknya, punca lebih besar adalah disebabkan kedegilan syarikat Amerika (shale producers seperti Continental Resources and Whiting Petroleum) yang ingin tetap mengeluarkan lebih dari kebiasaan sehingga menyebabkan Amerika telah mengeluarkan lebih 80% tong minyak lebih dari kebiasaan sehingga menyebabkan jumlah bekalan minyak dunia terlebih berbanding permintaan sekitar 1.8 juta tong sehari pada suku ketiga tahun 2015.

Selain Amerika, Russia, Mexico, Norway juga menyumbang minyak berlebihan dalam pasaran dan enggan kurangkannya. Namun Amerika TIDAK KISAH kerana mereka hanya gunakan minyak keluarannya untuk domestik sahaja. Syarikat pengeksport minyak akan terkena teruk

Sunday, 20 December 2015

Tutorial Photoshop: Bokeh Effect For Beginner

Sunday, December 20, 2015 2

Today Kecikk nak ajar uolls semua the simplest way to do a bokeh filter. Tahu tak bokeh tu ape? Haaa, macam dalam gambar kat atas ni lah. Not simplest la, but manually. Sebab, sakarang ni banyak je applikasi phone yang korang boleh pakai untuk edit gambar. Tapi kalau nak buat manually, korang boleh pakai Photoshop.

Sebabnye, pada pendapat aku la kan, kalau edit menggunakan applikasi android berkemungkinan kualiti gambar korang dah tak sama dengan yang asal. Ataupun dari segi resolution maybe dah alter atau dikurangkan. So, kalau edit pakai Photoshop, resolution gambar korang takkan berubah. It will remain the same.

Okaylah, tanpa membuang banyak masa, jom terjahh!!

Saturday, 19 December 2015

10 Soalan by Blogger Anis

Saturday, December 19, 2015 5
 

10 Soalan by Blogger Anis

First time aku kena tag untuk segmen jawab soalan ni. Ekcelly tak pernah tahu pun wujudnya game yang kreatif ni. Maklumlah, jarang berblogging. And jarang blogwalking. Tak kenal sangat pun blogger2 lain. Semalam kena tag ngan Blogger Anis. Terima kasih diucapkan. Terharu beb. Dah la aku ni blogger lelaki, awkward jugak sebenarnya. Heheh.

Tanpa membuang masa mari kita study rules and regulation game ni. Haa, aku pun tak tahu sangat rules yang sebetulnye macam mana. Aku just refer blog Anis dan blog Opi. Peraturannya ialah blogger yang ditag untuk menjawab soalan blogger berkenaan mestilah menjawab keseluruhan soalan yang dia dapat dan kemudian mencipta soalan baru dan ditag kepada SEPULUH blogger yang lain pula. Faham kan? Good

Tuesday, 8 December 2015

18 Sebab Jin Merasuk Manusia

Tuesday, December 08, 2015 0

18 Sebab Jin Merasuk Manusia

WANITA suka bersolek dan gemar berpakaian mendedahkan aurat sasaran utama golongan jin untuk dipikat.

Salah seorang imam Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam, Selangor, Ustaz Ahmad Dasuki Abd Rani berkata, dalam setiap tubuh manusia ada jin dan makhluk halus itu sentiasa berusaha mempengaruhi kita mengikut telunjuk mereka.

Pendakwah bebas lulusan Universiti Al-Azhar itu berkata, ramai manusia tidak menyedari tindak-tanduk mereka sentiasa menjadi perhatian jin.

Monday, 7 December 2015

Selagi Mana Ia Urusan Dunia, Bukanlah Masalah Besar

Monday, December 07, 2015 0

SELAGI MANA URUSAN DUNIA... IANYA BUKAN MASALAH BESAR

Jgn bersedih dgn urusan dunia.

Seorang lelaki yg sedang dirundung kesedihan datang menemui Sayidina Ali bin Abi Tholib, ia pun berkata,

“Wahai Amirul Mukminin, aku datang kepadamu karena aku sudah tidak mampu lagi menahan beban kesedihanku.”

Friday, 4 December 2015

Info: Darah Yang Ajaib

Friday, December 04, 2015 0

DARAH YANG AJAIB

Berikut fakta mengagumkan dari darah kita....

1) Apabila Gelas diisi air putih, dititiskan darah segar (manusia), maka air berubah menjadi merah karena darah tercampur rata tanpa diaduk.

● Kesimpulan:
Air putih itu sangat baik untuk tubuh/darah kita.

Bahaya Selalu Makan Mee Segera Yang Pasti Buat Anda Terkejut

Friday, December 04, 2015 0

Bahaya Selalu Makan Mee Segera Yang Pasti Buat Anda Terkejut

Mee segera merupakan mee separa masak yang dikeringkan dan dicampur dengan minyak, biasanya di makan setelah dimasak atau direndam dengan air panas selama beberapa minit. Makanan ini amat “popular” di kalangan orang bujang mahupun golongan yang sedang “kekeringan” poket.

Namun begitu tahukah anda, di sebalik kesedapan dan keenakan mee segera yang mempunyai pelbagai perisa itu sebenarnya kurang sihat sekiranya dimakan dalam kuantiti yang banyak dan secara berterusan.

Bayangkan kandungan di dalam bahan perencah mee tersebut mengandungi kadar MSG yang tinggi dan garam yang tinggi.
Bahan perisa ini mempunyai pelbagai kesan negatif kepada kesihatan terutama terhadap fungsi buah pinggang.