LightBlog

Thursday, 29 October 2015

For Sale: New Jacket/Sweater with Hoodie (Korean Style)

Thursday, October 29, 2015 0
Men's Jacket Coat with Hoodie

RM 40
RM 40
RM 40 sahaja !!

Item Details:
* New Item
* Ready Stock
*Gender: Men
*Version:Slim-type
*Style:Casual
*Color : Grey, Black.
*Size : M

* Please pay attention that this Shirt is Korean Style, so it's shorter and tighter than your ordinary clothes, which means you need 1-2 size larger size than usual.
*Shipping Method : Pos Laju/COD
*Price is not included with shipping fee.
*****************
Shipping Fee :
Peninsular RM6
Sabah Sarawak RM10

Contact person: 0137758640 

Tuesday, 27 October 2015

Tanda-tanda Dunia Telah Masuk Dalam Hati

Tuesday, October 27, 2015 1

Tanda-tanda Dunia Telah Masuk Dalam Hati

1. Sering melengah-lengahkan solat fardhu
2. Tidak sedikitpun meluangkan masa membaca lembaran Al-Quran lantaran terlalu sibuk
3. Selalu berfikir setiap waktu bagaimana harta semakin bertambah
4. Marah apabila orang memberi nasihat bahawa apa yang dilakukan adalah salah
5. Menunda perkara yang baik dan berfikir akan lakukannya kemudian
6. Tertarik dengan kehidupan selebriti
7. Kagum dengan kehidupan orang-orang yang kaya raya
8. Ingin menjadi perhatian orang ramai
9. Selalu bersaing dan ingin mendahului orang lain dalam memperoleh cita-cita duniawi
10. Selalu berasa tidak cukup dengan apa yang ada
11. Tidak berasa bersalah apabila melakukan dosa
12. Memiliki ramai kawan yang langsung tidak mengingatkan anda kepada Allah
13. Menilai orang lain berdasarkan status sosialnya di dunia
14. Berasa malas dan berat melakukan amal ibadah
15. Lebih suka menerima daripada memberi
15. Ingin supaya Allah kabulkan segala permintaan, tapi langsung tidak taat pada Allah
16. Merasakan harta mampu berikan kebahagiaan dan ketenangan
17. Cemburu dan iri hati terhadap kesenangan orang lain
18. Merasakan perjalanan hidup di dunia masih panjang
19. Menjadi seorang yang kedekut dan bakhil
20. Menganggap tuntut ilmu dunia lebih berbaloi daripada ilmu agama

Manusia sememangnya memerlukan dunia. Kerana di dunia sahajalah peluang untuk kita beramal soleh. Bila dah terpisah roh dan jasad, maka terhentilah amal soleh. Tetapi jangan biarkan dunia itu masuk dalam hati kita. Biarlah dalam hati kita hanyalah ada Allah SWT, bukan dunia, bukan makhluk.

Analoginya seperti kapal yang belayar di lautan. Kapal itu umpama hati kita, manakala lautan itu umpama dunia. Kapal memerlukan air lautan untuk belayar. Namun jangan sesekali biarkan air masuk ke dalam kapal, kerana lambat laun kapal akan karam dan tenggelam. Begitu juga hati kita. Biarlah hati belayar di dunia, asalkan jangan biarkan dunia masuk dalam hati kita. Jika hati kita tidak bocor, InsyaAllah kita akan sampai ke pelabuhan syurga yang diidamkan tanpa karam dipertengahan jalan.

Semoga Allah beri taufik dan hidayah untuk kita terus mentaati Allah SWT.

Friday, 23 October 2015

Perkhemahan Orientasi Rakan Muda (PORAM)

Friday, October 23, 2015 0
Beberapa hari yg lepas, Sekretariat Rakan Muda (SRM-UTMJB) telah berjaya menganjurkan satu program khusus untuk ahli-ahli yang fresh and baru join this club. Program tersebut diberi nama 'Perkhemahan Orientasi Rakan Muda' atau ringkasnya PORAM.

Program tersebut bertempat di Pantai Pasir Lanun, Mersing dan berlangsung selama 3hari 2malam. Seramai 70 orang peserta telah mengikuti percutian perkhemahan ini diiringi oleh beberapa orang facilitator yang terdiri daripada hakak2 dan abam2 senior SRM.

Program berjalan lancar dan sangat memuaskan hati jantung dan otak dek kerana program ini lebih kepada santai menyantai. Kalau dalam bahasa Arab disebut Taaruf iaitu proses nak kenal2. Haha

Disini dengan sukacitanya, aku nak kongsikan pengalaman aku sepanjang menjadi peserta PORAM.

Wednesday, 21 October 2015

Koleksi Ceramah: Peranan Umat - Ustaz Long

Wednesday, October 21, 2015 0

Koleksi Ceramah: Ustaz Long - Peranan Umat


Untuk mempersiapkan diri kita untuk kembali pada Allah, kita ada 2 tugas,

Pertama, sebagai manusia of coz kita perlu worship Allah. Sebagai manusia kita perlu beribadat kepada Allah.

Kedua, sebagai ummat Muhammad SAW, kita perlu sambung fikir baginda, kita perlu sambung kerja baginda, kita perlu sambung risalah baginda.

Friday, 16 October 2015

Lirik Lagu: Takut Kehilanganmu - Denis Chairis

Friday, October 16, 2015 0

Lirik Lagu Takut Kehilanganmu - Denis Chairis

Akan kujaga kisah cinta kita
Jangan pernah ada hati yang terluka
Sungguh ku takut jika engkau jauh
Kerna aku takut kau berpaling dariku

Ku takut sungguh takut
Takut kehilanganmu
Jangan pernah kau pergi
Pergi meninggalkanku

Sunday, 4 October 2015

Tutorial Photoshop : Cara Buat Tulisan Melengkung (Logo Bulat)

Sunday, October 04, 2015 0
 BraderOuhsem Inc.
Assalamualaikum

Hari ni aku nak kongsikan kat korang macam mana caranya untuk menghasilkan tulisan melengkung. tengoklah macam logo kat atas ni. Cantik tak? Hoho

Tutorial kali ni aku pakai logo Starbucks Coffee sebagai rujukan. Memang aku belajar dari sifu aku pun dia ajar camne nak buat sebijik macam logo Starbucks. Haha. Tak nak cakap banyak lagi. Jom terjah!

Saturday, 3 October 2015

Senarai Website Yang Menawarkan Template Blog Secara Percuma

Saturday, October 03, 2015 0

Assalamualaikum.

         Kalau anda2 semua nak tahu, template blog sebenarnye memainkan peranan yang amat penting. Sesebuah blog yang menggunakan template yang bagus, kemas dan tersusun sudah semestinya akan membantu untuk tarik lebih ramai pengunjung. Jadi pilih aje template yang sedap mata memandang.

          "Macam mane ye nak tentukan templete mana yang bagus?"

Thursday, 1 October 2015

Tutorial Photoshop: Cara Buat Gambar Jadi Transparent

Thursday, October 01, 2015 0

Assalamualaikum.

Malam ni Boi nak kongsikan kat korang camne caranya nak hilangkan background dan buatkan gambar korang jadi transparent. Dengan erti kata yang lain, korang nak buang part yang korang tak nak. Contohnye korang ber'selfie' dalam toilet, tapi korang jadi segan sebab macam.... entah laa nak cakap cmne.. haha.. Maka teknik ni boleh digunakan. Nak belajar tak? Tapi aku ajar yang basic je la. Haha. Okayy, jom terjah!!